Tag mig, Helge

Kære læser. Væk børnene, hent forældre og selvhjulpe kæledyr ind fra badeværelset og saml hele bundtet i den fine stue. Find saksen frem fra skuffen, klip denne artikel ud og læg den på bordet. Peg på den og råb så:
"Se! Der er nyheden, som vil gøre os til mennesker igen! Se! Dette er historien, der en gang for alle vil udødeliggøre vort lille land og skænke os stoltheden, æren og sjælen tilbage! Se! Sådan skal det bare gøres!"
Og lad dem alle fornemme øjeblikkets storhed og send dem så bort igen, således at du selv kan læse videre i fred. For det her er skabt af samme stof, som drømme gøres af:

Jeg melder mig som astronaut.

Jo. Vel gør jeg så, og jeg beder dig, kære læser, tilgive, at det følgende er stilet direkte til vort videnskabsminister, hr. Helge Sander (med mindre du, kære læser, er vor videnskabsminister, for så er der ikke noget at tilgive):

Kære Helge,
For få dage siden erklærede du i Berlingske Tidende, at regeringen leder efter en dansk astronaut.
"Netop nu har Danmark en særdeles god mulighed for at få en kandidat optaget på det europæiske astronauthold", erklærede du og henviste til nogle ret kraftige vink med en vognstang fra de europæiske rumfartsgutter nede i ESA.
Og det haster. Udtagelsen begynder allerede efter sommerferien, og Dansk Rumforskningsinstitut er af uransagelige årsager udset til at koordinere det uhyggeligt national-skæbnesvangre arbejde med at finde den første dansker i rummet.
Og det gør mig grundangst, Helge. For det er sådan et stort spørgsmål: Hvem skal det være? Hvad vil vi sende ud af atmosfæren og ind i historiebøgerne som vort bud på en stjerneambassadør?
Og rumforskningsfyrene er allerede i gang med at forkludre projektet, Helge. Jeg har set deres hjemmesider, hvor de skriver, at en kommende dansk astronaut skal være:
27-37 år gammel 
have en højde på 153-190 cm 
kunne tale og skrive engelsk godt 
have en unversitetsuddannelse i naturvidenskab, ingeniørvidenskab eller medicin 
have mindst tre års erhvervserfaring,
Og det er ligesom dét, Helge. Det er ligesom visionerne, der lægges for dagen i trænerkollegiet. Der er selvsagt også en længere smørre om diverse fysiske og psykiske prøver, en astronaut-kandidat skal være i stand til at klare, men helt ærligt, Helge:
Du og jeg er gamle nok til at huske rumhunden Laika, og den var ikke i stand til stort andet end at logre med halen og trække vejret på samme tid - og det gik sgudda meget godt, ikke? For 43 år siden! Laika kom da op i rummet, og det var ikke hendes fejl, at hun ikke kom ned igen. Det var de onde kommunisters nedrige plan.
Og det er også underordnet, for I fik gjort kål på kommunisterne, og nu er det NASA, som kører showet, og de får (næsten) altid deres folk ned igen.
Min eneste bekymring er fantasiløsheden, Helge. Du er nødt til stille dig selv følgende historiske spørgsmål:
Vil vi have en dansker i rummet, eller vil vi have en pølse i rummet?
Hvis vi følger de samme regler som resten af verdens lande, så får vi de samme resultater som resten af verden. Hvis Ricardo ikke havde haft den enestående mangel på overblik dengang i 1992, så havde han uden tvivl brygget den samme kedelige taktik og det samme kedelige hold sammen som alle de andre lande, og tror du så, vi havde vundet EM?
Nix, Helge! Og vi vinder heller ikke rummet ved at sende den samme pølse ud som alle de andre!
Se på svenskeren på billedet her ved siden af. Han er Sveriges bud på jobbet, hedder Christer Fugelsang og er lektor i partikelfysik ved Stockholms Universitet. Hans hovedopgave, når han til næste år forlader Jorden som den første svensker i rummet, bliver at teste rum-yoghurt for Arla Foods.
Og det er ikke engang løgn.
Det er, hvad du får, hvis du vælger den slagne vej, Helge. En yoghurt-tester i en rumdragt.
Og det er derfor, du skal tage mig i stedet for. Skynd dig at svare positivt tilbage - så lover jeg at uddybe mine kvaliteter yderligere på næste fredag.
Jeg ved, du vil blive glad for at have mig ude i rummet i det lange løb.

Venlig hilsen Anders Lund Madsen

PS: Jeg har altid ment, at du var langt den fedeste Venstre-minister af dem alle.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS