Øjeblikkets sorte tomater

Natten til i går kørte jeg forbi Søndermarken sammen med min storebroder Peter, der er læge, hjerneforsker og frem for alt en 100 procent fin fyr. Og da vi holdt for rødt i krydset ved Vesterbrogade og Falkonér Alle, pegede han ind i parken og spurgte:
"Har jeg nogensinde fortalt dig om den døde kvinde fra Søndermarken?"

Og det har han jo. Flere gange endda. Og det er lige sørgeligt hver gang.

"Det var dengang for længe siden", fortsatte han uden at vente på svar, "hvor jeg som ganske ung nyuddannet læge på Frederiksberg Hospital fik en kvinde ind, som man havde fundet ude i Søndermarken. Hun var tilsyneladende en prostitueret, som var blevet overfaldet, og da jeg undersøgte hendes forslåede hoved for skader, var der slet ikke noget kranium tilbage..."

Peter gjorde en ubeskrivelig bevægelse med hånden gennem luften.

"De havde fuldstændig smadret hendes hoved. Og hun døde et par dage senere. Men da jeg kiggede i aviserne næste dag, stod der ingenting om denne kvinde. Ingenting. Hun var bare smadret ude i Søndermarken, og det var åbenbart ligegyldigt, og så satte de vel en eller anden gammel politibetjent på sagen, og så skete der ikke mere. Jeg så i hvert fald aldrig noget nogen steder..."

Så skiftede lyset i lyskurven til grønt ved Vesterbrogade. Længere tid tog det ikke. Vel nærmest ikke mere end et øjeblik. Og bilens dæk satte i gang og efterlod Søndermarken i frosten over Valby Bakke.

Den eneste fejl var, at jeg på en eller anden måde frøs fast i dét øjeblik, og nu kan jeg ikke komme videre.

Og det er i erkendelse af, at andre muligvis sidder i lignende emotionelle indefrysninger, at jeg har samlet et par aktuelle oplysninger om dette og hint, som gerne skulle distrahere hjernen nok til - om man så må sige - at jumpstarte sindet igen og derved sikre en weekend uden alt for lange pauser:

Sorte tomater er på vej til at blive det helt store.
Supermarkedskæden Sainsbury's i London lancerer på mandag den sorte tomat - kumaten - som afløser for sidste års enorme salgshit, den violette gulerod. Kumaten stammer oprindelig fra Galapagos Øerne og er efter seks års intensiv forædling gjort endog endnu sødere end de sødeste italienske sherrytomater. Selv om kumaten lokalt på Galapagos har ry for at gøre kæmpeskildpadder brunstige ved indtagelse, har Danmarks største detailhandelskæde Coop i øjeblikket ingen planer om at markedsføre den sorte tomat herhjemme. Der er i hvert fald ikke gjort plads til noget nyt nede i grønsafdelingen på Nordre Frihavsngade, så interesserede danske forbrugere henvises indtil videre til www.sainsburys.co.uk

Et øjeblik er blevet kortere.
Ifølge den ene af verdens to eneste 100 procent pålidelige kilder til ny videnskab, videnskabsmagasinet Nature, er det omsider lykkedes forskere fra Østrig og Tyskland at måle et øjeblik, der er endnu kortere end det hidtil korteste øjeblik, som trods alt var virkelig kort. Det nye øjeblik er målt til en 10 millioner milliardendedel af et sekund. Og det er omtrent 10 gange kortere end det gamle - japanske - øjeblik, som tog en én million millardendedele af et sekund eller hele 10 gange så lang tid. Jeg medgiver, at det er enorme tal, og hvis man skal danne sig en ide om det reelle omfang, svarer det nye øjeblik i store træk til den tid, det tager at ideudvikle Krøniken som koncept, mens det gamle øjeblik svarede til tidsrummet, Søren Espersen fra Dansk Folkeparti i virkeligheden burde have ret til at blande sig i andre folks påklædning. Det nye øjeblik kaldes populært for "100 attosekunder" - et udtryk vi altså skal vænne os til, ligesom vi vænnede os til det gamle "et femtosekund". Og det hele kan måles takket være gode gamle Niels Bohr, som i sin tid regnede ud, at en elektron bruger lige i omegnen af 150 attosekunder - eller med andre ord halvandet øjeblik - på at foretage en enkelt tur rundt om kernen i et brint-atom.

Vi danskere har al mulig grund til at strutte af stolthed.
Som sorte tomater.
I et øjeblik.
I Søndermarken.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS