Kodenavn Zinini

Slaget kom som en bil i natten. Med slukkede lygter. Og jeg opdagde ingenting, før alting blev sort: Videnskabsminister Helge Sanders allerede historiske astronaut-pressemøde i sidste uge på Planetariet var netop fuldført, da den karismatiske, visionære og af sin alder ualmindelig flotte rumlæge Peter Norsk trak mig til side og sagde:
"Du har ikke en chance."
Jo, jeg har, peb jeg som en sur mus med mavepine.
"Du er jo heller ikke underholdende. Ja, jeg griner ikke, når du siger noget", sagde Norsk og dunkede mig venskabeligt på armen.
Jo, jeg er, mumlede jeg, men det var egentlig overflødigt, for rumlægen var allerede i færd med at fortælle om manden, der ville være meget mere oplagt som Danmarks første astronaut:
"Din storebror!" råbte Norsk begejstret, "Lægen og hjerneforskeren Peter Lund Madsen! Han har rigtig gode chancer! Du bør anbefale ham at søge, for han har virkelig, hvad der skal til - og så er han i stand til at formidle! Langt bedre end dig! Du er jo bare...", fortsatte Norsk og løb så ud i sandet, hvilket absolut ikke gjorde alverden.

Det var et dybt slag. Det var et forræderisk slag. Og effekten lod ikke vente på sig:
Jamen han har været kommunist! råbte jeg.

Og det var jo løgn. Min kære bror har aldrig været mere kommunist end en havartiost. Men jeg gik i panik, og rumlægen Norsk kunne næsten ikke skjule sit sejrrige smil, da han svarede:
"Kommunist? Mon dog?" Og så gik han. Og hvis blot Peter Norsk havde været Hr. Hvemsomhelst, så ville slaget have været bærbart. Men Norsk er alt andet end Hr. Hvemsonhelst. Han er Hr. Faktiske-chef-for-astronaut-udvælgelseskomiteen. Alle ved, at direktøren for Dansk Rumforskningsinstitut, den sagnomspundne Eigil Friis-Christensen er den formelle leder af udvælgelseskomiteen. Men få er i tvivl om, hvem der i virkeligheden står tættest på den store røde knap:
Rumlægen Peter Norsk. Eller man skulle måske hellere sige: Den konservative folketingskandidat og medlem af partiets hovedbestyrelse, dr. med. Peter Norsk!

Og jeg er medlem er Retsforbundet, og vi går ind for alle menneskers lige ret til rummet - både det indre og det ydre - og den slags er ikke vand på den konservative mølle.

De vil have lov og orden, vil de. På Det Konservative Folkepartis hjemmeside koger kandidat Norsk selv budskabet ned til essensen:
"Mere politi, gerne en fordobling, og hårdere straffe er løsningen. Det har erfaringer i udlander (USA) vist."
Og således står vi allerede i det danske rumkapløbs allerspædeste fase med et afgørende valg:
Vil vi eventyret derude? Eller vil vi kontrol, kontrol og atter kontrol?

Vælger Danmark at følge rumlægen, så kan vi vente os følgende:
Cardiovascular, Endocrine & Renal Variables of Fluid Volume Control in Humans during Spaceflight.
Dette er titlen på Peter Norsks seneste rumforsknings-projekt, hvor astronauten bringes til at drikke en bestemt mængde vand (ca. 600 ml.), hvorefter man måler, hvor meget han tisser ud igen. Og det er ikke engang første gang, Norsk og hans stab gør det. De har gennemført et lignende eksperiment på rumstationen MIR, hvor resultatet entydigt pegede mod, at man tisser mindre, når man er ude i rummet. Men det var russere, og det spændende er, om fænomenet vil gentage sig?

Vælger I at følge mig, så lover jeg, at I ikke skal høre et ord om tis i rummet. For jeg mener, at Danmark i rummet er for vigtig en sag til at bekymre sig om kropsvædsker i forskellige mængder.
Jeg tror på, at vi kan gøre en forskel derude. Nej, jeg tror, vi kan gøre en forskel hernede, ved at skille os ud derude. Og det er derfor, jeg hermed inviterer jer til at hjælpe mig med at skabe:
Folkeastronauten - din kammerat i rummet.

Hvis vi skal have et menneske derud, så skal det være én, der kan være der på vegne af os allesammen. Han eller hun skal være os allesammen - på godt og ondt, på en gang og i en og samme person.

Så hvem er vi? Hvad er vi? Og hvorfor?

Jeg har valgt at give Folkeastronauten kodenavnet Zinini. Opkaldt efter en stor - men ukendt - dansker som engang gjorde en masse mennesker meget glade.

Hjælp mig at finde Zinini.

Tak.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS