Har De set denne mand?

Eksisterer Helge Sander? Eller er han blot en charmerende illusion, anbragt i Videnskabsministeriet for lissom at narre folk til at tro, vor regering ved noget om den slags emner? Spørgsmålet trænger sig på efter en hel uges rungende tavshed af nærmest postapokalyptisk karakter.

Og jo. Det er kun en uge siden, jeg skrev det allerede nu historiske dokument på denne side, hvori jeg officielt stiller min krop til rådighed for videnskaben som Danmarks første menneske i rummet. Årsagen var videnskabsminister Helge Sander, der for nylig erklærede, at det er på høje tid at vælge Danmarks første astronaut - det havde de nemlig selv antydet overfor ham nede i det europæiske rumagentur ESA.

Men Helge har tænkt sig at overlade selve udvælgelsen til Dansk Rumforskningsinstitut, der straks har erklæret, at den danske astronaut "kan blive en vigtig ambassadør for landet og et forbillede for mange", og det er hér, jeg begynder at afsikre alle mine geværer. 
For hvad mener de med "kan"?

En dansk astronaut vil blive en vigtig ambassadør og et forbillede for mange! Det er der overhovedet ingen tvivl om, og det er den slags pseudosocialdemokratisk lad-os-se-tiden-an-og-det-skal-nok-gå-og-tag-da-endelig-en-basse-til-holdning, der kan vælte hele projektet.

Og det hælder allerede fælt. Det eneste vigtige synes at være, om en eventuel kommende dansk astronaut kan holde vejret, mens han løber tre kilometer under vandet og løser cirklens kvadratur samtidig, og med den indstilling får man ikke vigtige ambassadører endsige forbilleder for mange. Så får man pølser. Rumpølser ligesom den svenske rumpølse Christer Fugelsang, hvis primære opgave i rummet vil være testning af rumyoghurt for Arla Foods.

Flot, Sverige.

Så jeg skrev til Helge Sander og skænkede ham min skæbne til en større sag. Og siden er sympati-erklæringerne strømmet ind. Der er i hvert fald to, som har mailet, og den ene kender endda lægen, som skal undersøge astronaut-ansøgerne til efteråret, og denne massive folkelige opbakning kræver et svar, og svaret er: Folkebevægelsen Anders I Rummet. I folkemunde allerede kækt sammentrukket til det mere mundrette: AIR.

Det bliver stort. Jeg ved af personlig erfaring, at mange danskere gerne ser mig ude i rummet - tilmed endda helt ud i det ydre rum, hvilket muligvis er lige i overkanten, men lad os nu se. Og ideen nyder tillige fremme i indflydelsesrige kredse - forrige søndag holdt jeg en mindre tale for Dansk Industris visionære og sympatiske formand, Tage Skov Christensen, og han så ud som om, han ønskede mig meget langt væk, ligesom jeg engang er blevet smidt ud fra et pressemøde med Paul McCartney, fordi jeg havde en oppustet gummihval med.

Der vil komme badges, stickers og store folkelige plakater, og AIRs rimelige krav vil gjalde fra hustagene og hvisle gennem avisernes læserbevsspalter, og før eller siden vil ordene vel nå ind bag Videnskabsministeriets mure og slå deres retmæssige rødder i visionernes muld. Og ordene vil være: 
Lyt, kære Helge!

Hvad gjorde Spaniens dronning Isabella, da en ung, utilpasset sømand fra Venedig skrev et brev og bad om lov til at sejle over det Atlanten for at se, hvad der mon var på den anden side? Ignorerede hun brevet og blev glemt eller svarede hun ja til Christopher Columbus og sikrede derved sig selv, sit land og Historien et udødeligt eventyr?

Hvad gjorde Kong Manuel I af Portugal, da Vasco da Gama spurgte om lov til at sejle til Indien? Ignorerede han ham og blev glemt eller sagde han ja og blev verdens rigeste mand?

Hvad gjorde zar Peter den Store, da Vitus Bering bad om lov til at bevise, at der var vand mellem Asien og Amerika? Ignorerede han ham, eller fik verden Bering Strædet, hvilket minder mig om, at Jorcks Passage nede ved Strøget næppe heller var blevet til noget uden sukkerfabrikant Carl Reinholdt Jorcks virkelyst og fantasi.
Visioner, Helge Sander, visioner.

Det eneste, jeg beder om, er mod til at turde.
Svar mig, Helge.
Sig nu ja.

Venlig hilsen din tro væbner
Anders Lund Madsen

PS: Du får naturligvis 90 procent af alt, jeg finder derude. Jeg skal kun have de sidste 10 samt titlen "vicekonge & admiral af Solsystemet".

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS