Efterlyst

Se på fotografierne af disse mænd ved siden af. To af dem er efterlyst for forbrydelser mod menneskeheden, og den tredie er på flugt fra Modepolitiet.

Det vil sige, ham med hatten så jeg faktisk på Rønne Havn sidste mandag. Men de to andre gemmer sig nede på Balkan, og det har de gjort i 10 år.

"Nå-nå", tænker De, "og ih, hvor har jeg brug for at vide det her op til weekenden."

Og jeg forstår Dem. Men De må også forstå mig: URBAN har en enorm indflydelse. I fredags efterlyste jeg for eksempel krigsforbryderen Slobodan Milosevic her på siden, og allerede dagen efter kunne genierne på Ekstra Bladet afsløre, at manden sidder bag lås & slå nede i Haag.

Dét havde jeg alligevel ikke ventet. Men det skaber enorme forpligtelser overfor verdenssamfundet. For hvem kan tillade sig at pjatte siden væk, så længe der er så mange og så store skurke tilbage derude?

Og Radovan Karadic og Ratko Mladic er 100 procent assholes.

Ratko er 62 år gammel, overvægtig og forhenværende general i den Bosnisk-serbiske milits. Det var Ratko og hans mænd, som puffede FN-vagterne ud af de "sikre" områder ved Srebrenica og derefter myrdede samtlige 8.000 mænd og drenge i alderen 12 til 72 år.

Radovan er 60 år gammel, overvægtig og forhenværende præsident for republikken Srpska, der ligeledes er forhenværende. Faktisk er Radovan overordentlig forhenværende: Han er forhenværende børnelæge, forhenværende psykiater og forhenværende frisure-ikon. Det eneste nuværende ved Radovan Karadic er hans ansvar for den etniske udrensning af 10.000-vis af muslimer i de områder af Bosnien, som var Srpska, før Clinton omsider begyndte at bombe i maj 1995.

Det fiffige er, at Ratko og Radovan ikke er i fængsel endnu. Trods 10 års efterlysning vader de stadig rundt nede på Balkan og griner os lige ind i ansigtet.

Og det er her, De kommer ind i billedet. SAS har en afgang fra Kastrup til Serbien imorgen tidlig klokken 08.15 over München med ankomst i Beograd 12.15. Den koster godt nok 1.532 kroner, og det er på monkey, men se det som en investering. USA har trods alt udsat en samlet dusør på 10 millioner dollars - og det er bare for oplysninger, der kan føre til Ratko Mladic og Radovan Karadics anholdelse. Tænk på, hvad de giver, når De ligefrem kommer med en af dem, eller dem begge to!

Og det er i virkeligheden ikke kompliceret. Ifølge BBC er Radovan blevet set i det nordvestlige Montenegro, ikke langt far byen Niksic hvor han i sin tid voksede op, i begyndelsen af juli. Det er godt nok 500 kilometers kørsel fra Beograd, men AVIS er virkelig søde med hensyn til fri kilometer, hvis man lejer en E-klasse.

Det svære bliver ikke at finde ham. Ikke med det hår. Det svære bliver at få ham ind i bilen, men jeg har en ide:

Radovan Karadic er kendt for at være en ivrig digter, men hans poesi er aldrig rigtig brudt igennem på parnasset. Og her finder vi hans svage punkt. De skal blot lære følgende lille digt, War Shoes fra hans digtsamling There Are No Miracles, There Are No Miracles, udenad:

When the time comes for the barrel of a gun to talk, 
Heroic days, knight's nights, 
When a foreign army floods the country, 
And does damage and mistakes, 
That situation must be repaired: 
Then you sail on foot through your homeland 
Even your shoes are fighting along with you

Derefter skal De sætte Dem på torvet i Niksic imorgen aften ved solnedgangstide, og så er jeg ret sikker på, De kan lokke ham ud af skyggerne til en tekstanalyse. Og den slags trækker altid ud. Og med Radovan i bilen, er Ratko en formalitet. Rotten Ratko tør ikke være alene på Balkan.

Resten er nemt. Austrian Airlines har en afgang fra Beograd over München mandag klokken 16.55 med ankomst 22.00 i Amsterdam, 7.500 kroner for tre enkelte, og herfra er der knap 34 kilometer i taxi til krigsforbrydertribulaet i Haag. Det er under 15.000 kroner ialt (plus masser af Star Alliance bonuspoint) - og hvis De er heldig, smider svenskerne en Nobelpris oven i hatten.

Det kan ikke gå galt. Jeg glæder mig allerede. Og manden med hatten - se dét er en anden historie.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS