Bang-A-Boomerang

Helvede har mange ansigter. På Ibskervej 25 i Nexø på Bornholm sidder for eksempel tirsdag morgen en mand og betragter en pressemeddelelse, han netop har skrevet. Der står:

"Terrortrussel om det åbne demokrati.
At nogen har sendt et brev med et hvidt pulver til statsministeriet, der jo også ligger på Christiansborg, er en frygtelig trussel mod verdens mest åbne demokrati. Det er vi nødt til at handle efter, fordi uanset om brevet er sendt i sjov, et halvsurt opstød eller det skulle have et klart politisk motiv, så er vi i Danmark nødt til at lære af denne handling. Alle politikere på Christiansborg er valgt i en lille del af Danmark med en politisk baggrund, og beslutningerne bliver taget ved at et flertal af disse folkevalgte finde en enighed. Disse beslutninger er mindretallet nødt til at acceptere, og det er det vigtigste af et demokrati. Vi har de seneste år set flere minoritetsgrupper i Danmark udtale direkte landsfjendske holdninger, og det er spørgsmålet om disse mennesker egner sig til at bo i Danmark. 
Vi er i det mindste nødt til at gøre op med den tossegodhed, at vi lukker alle fremmede ind, uden vi undersøger hvor og hvad de kommer fra."

Helvede har så mange ansigter. Og Thor Gunnar Kofoed, Venstres folketingsmand fra Nexø, må kigge durk ind i selveste Haltefandens begsorte mås, da han sender pressemeddelelsen til DR/Bornholm og derefter tager morgenflyveren over til København for ligesom at følge med i opklaringen af pulverattentatet mod vor statsminister.

Det er en flyvetur på 20 minutter, så vi har lige tid til en rask lille analyse af den tekst, som Thor om mindre end tre timer vil kalde en "misforståelse":

Hvad er det, Thor prøver at fortælle? Allerede i første sætning udnævnes "nogen" til "en frygtelig trussel mod verdens mest åbne demokrati" på grund af et brev med pulver, hvorefter "vi" i den næste sætning opfordres til at "handle efter" denne frygtelige trussel, ligemeget hvad årsagen er.

Spørgsmålet er, hvem er "vi", og hvem er "nogen"?

Heldigvis skænker Thor Gunnar Kofoed os selv svaret. "Vi" er "vi i Danmark", mens "nogen" er de "fremmede", som vi i vor tossegodhed lukker ind i landet uden at undersøge hvor og hvad, de kommer fra.

Ups, så når vi ikke mere analyse, for nu er Nexøs liberale grundfjeld landet i Kastrup, og der er kun to timer til, at Anders Fogh Rasmussen stiller sig op i Statsministeriet og siger:

"Jeg kan ikke tage nok afstand fra Thor Gunnar Kofoeds udtalelser."

Og dermed er der kun to timer og 10 nanosekunder til, at Thor Gunnar Kofoed udsender en ny pressemeddelelse med den nærmest lyriske titel "Misforståelse i pulversagen".

For det var jo det, det var. Thor ville slet ikke give de sortsmudskede skylden. Thor ville bare udtrykke sin bekymring for demokratiet som sådan, og så skal medierne straks piske en stemning op, hvor alting forplumres og bliver til vrøvl.

Det er derfor, De var nødt til at læse hele hans pressemeddelelse oppe i begyndelsen. Jeg synes, De bør læse den igen, for den giver sådan et smukt billede af, hvem det i virkeligheden er, der truer demokratiet.

Prøv at sætte "kommunister" ind i stedet for "fremmede". Eller hvad med den gode, gamle favorit nede sydfra, "jøder"?

Eller måske "anlægsgartnere fra Ringsted"? For det var hun jo i virkeligheden, hende der sendte pulverbrevet til Statsministeriet.

Og det sætter lissom Thors advarsel i et helt nyt lys:
Anlægsgartnere fra Ringsted er en frygtelig trussel mod verdens mest åbne demokrati.

Og de bliver flere og flere, for de myldrer ud over bygrænsen og formerer sig så hastigt, at der om føje år næppe kan findes den plet på hele Sydvestsjælland, som ikke er nidkært anlagt og trimmet til ukendelighed af denne grønne gartnersyndflod.

Og Thor har endnu mere ret. For vi må gøre noget. Vi er nødt til at lukke demokratiet (midlertidigt, naturligvis), og så må vi luge ud, om man så må sige. Anlægsgartnere fra Ringsted skal samles, så vi kan holde øje med dem, og hvorfor da ikke samle dem i deres egne grønne anlæg? Så har de jo også noget pænt at se på, mens vi andre genåbner et forbedret og mere sofistikeret demokrati - demo 2.0 - for alle mennesker, der ikke bare vil være imod. For demokratiet kan simpelt hen ikke rumme anlægsgartnere fra Ringsted.

Demokratiet er ligesom en ABBA-sang - smuk men pokkers svær at håndtere ude i virkeligheden. Jeg mener, tag blot Boom-A-Boomerang fra 1982, hvor omkvædet lyder:

"Like a bang-a-boome-boomerang 
dummi-dum-dummi, dummi-dum-dum
a bang-a-boome-boomerang 
love is a tune you hummy-hum-hum 
by givin' away 
I think you'll learn 
you'll get love in return 
so bang-a-boome-boomerang is love 
a boome-boomerang is love." 

Hvor er det sandt. Men hvor er det også svært. Senere i sangen synger de tilmed:

"Every feelin' you're showin' 
is a boomerang you're throwin'"

 

Det kunne vi alle lære noget af. Selv Thor Gunnar Kofoed.

Og dog. Men de 4.646 mennesker, der stemte på Thor Gunnar Kofoed ved sidste valg kunne lære noget vigtigt. Og ikke nok med dét. De kan demonstrere, at de har lært det, når næste valg kommer, og Thor skal ud og tigge tillid igen.

Billedtekst: Venstres mand fra Bornholm hedder Thor Gunnar Kofoed. Her ses han ved siden af ABBA, der i øvrigt netop er blevet valgt til præsident i Palæstina efter Arafats død. Et overraskende - men friskt! - valg som nok skal give genlyd i Mellemøsten. Jeg savner dig.

 
 
Illustrationer af Anna Laurine Kornum
Design og udvikling af Mediafarm ApS